Matkalla lasten kanssa

Kypros on erittäin hyvä lomakohde lapsiperheille, olivatpa lapset minkä ikäisiä tahansa. Rannat syvenevät loivasti ja lapsiperheille suunnatuissa hotelleissa on lapsille omat klubit, uima-altaat ja leikkipaikat. Tietyissä hotelleissa on myös mahdollista varata etukäteen "vauvapaketti", johon sisältyy rattaat, sänky ja syöttötuoli.

Lasten ruoat ja vaipat Useissa ravintoloissa on lapsille omat ruokalistat ja pienet leikkipaikat. Lastenruokia, velliä, äidinmaidonkorviketta, tutteja, tuttipulloja ja vaippoja myydään useimmissa minimarketeissa ja apteekeissa. Tarjolla on samoja merkkejä kuin Suomessa, mutta hinnat ovat hieman kalliimmat. Paremmat valikoimat ja edullisemmat hinnat ovat suuremmissa supermarketeissa, kuten Carrefour ja Lidl, jotka sijaitsevat Paralimnissa, Larnakassa, Limassolissa ja Nikosiassa. Suosittelemme kuitenkin, että tuot kotimaasta mukanasi perusvaraston vaippoja, hygieniatarvikkeita ja ruokia, sillä kauppojen tarjonta täällä saattaa vaihdella. Suomeen verrattuna purkkiruokia on vähemmän tarjolla ja puuroissa sekä hedelmäsoseissa on huomattavasti enemmän sokeria.

Hintaesimerkkejä: Lastenruokapurkki 250 g: n. 1,20-2 e Vaipat: n. 42 kpl Huggies n. 17 e, 24 kpl Pampers n. 13 e ja 30 kpl Libero n. 10 e Velli 300 g: n. 4-5 e Äidinmaidonkorvike 300 g: n. 7 e

Hyttyset ja eläimet Hyttyset saattavat olla tiettyyn aikaan vuodesta kiusallisia. Useimmissa supermarketeissa myydään tehokkaita hyttyskarkottimia, jotka kiinnitetään pistorasiaan. Ota huomioon, että laitteissa käytettävä karkotinaine on hyvin voimakasta ja sitä ei ole hyväksytty Pohjoismaissa. Mikäli olet allerginen, sinun kannatta olla varovainen laitteen kanssa. Älä jätä laitetta päälle nukkumaan mennessäsi. Apteekista voit myös ostaa ainetta, joka suojaa tehokkaasti hyttysiltä. Jos haluat pitää hotellihuoneen ikkunaa auki, voit ottaa kotoa mukaasi hyttysverkon ja nastoja.

Merisiilejä on tietyillä pienemmillä, kivipohjaisilla rannoilla. Uimatossujen käyttö on suositeltavaa, mikäli olet epävarma pohjasta. Saarella on runsaasti erilaisia liskoja, mutta ne ovat vaarattomia ja yleensä ne pelkäävät enemmän ihmisiä kuin me niitä. Kissat ja koirat juoksentelevat kaikkialla vapaana. Älä anna lasten silitellä niitä, vaikka ne olisivat kuinka suloisia tahansa. Monet eläimistä elävät kaduilla ja niissä voi olla kirppuja tai muita sairauksia.

Lasten huvit Kaupungeissa ja suurimmissa kylissä on kunnallisia leikkipaikkoja, mutta yleensä niissä on vain muutamia keinuja. Sen sijaan tarjolla on useita yksityisiä leikkipaikkoja (lunapark), joissa on kiipeilytelineitä, erilaisia hyppylinnoja ja pomppumattoja. Lasten sisäänpääsy maksaa muutaman euron, mutta aikuiset pääsevät sisälle ilmaiseksi. Ayia Napassa on kaksi leikkipaikkaa: yksi on Nissi Avenyen varrella ja toinen McDonaldsin takana olevassa tivolissa. Huomaa kuitenkin, että leikkipaikkojen taso ja turvallisuus eivät aina ole yhtä hyvät kuin Suomessa. Ayia Napan laidalla on suuri vesipuisto ja Limassolissa on toinen pienempi vesipuisto.

Lastenrattaat ja syöttötuolit Useimmissa ravintoloissa on syöttötuoleja. Monissa autovuokraamoissa on myös lastenistuimia vuokrattavana. Varaa hyvissä ajoin! Jalkakäytävien leveys vaihtelee suuresti ja lastenrattaiden kanssa liikkuminen saattaa olla hieman hankalaa. Jalkakäytävien reunat ovat usein korkeita ja luiskia on vain harvoissa paikoissa. Isopyöräiset rattaat ovat kaikkein kätevimmät. Suojateitä on, mutta tietyissä paikoissa liikenne on jatkuvaa ja vasemmanpuoleinen liikenne saattaa tehdä tien ylityksestä hankalaa.

Leikkikalut ja rantatarvikkeet Lähes kaikissa ruokakaupoissa ja matkamuistomyymälöissä myydään rantatarvikkeita. Ämpäreiden ja lapioiden hinnat alk. 4 euroa ja rantapatjat alk. 7 euroa. Suurissa tavarataloissa on myös leikkikaluosastot. Paralimnissa on Lidl, Kokkinos sekä Carrefour ja Larnakassa sekä Limassolissa Lidl, Carregour ja Debenhams. Leikkikaluja myydään esim. Mavrosin urheiluliikkeissä, joita on kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Myös Tipp Topp, Jumbo ja Early Learning Center -kaupoista voi ostaa leikkikaluja; näitä myymälöitä on Limassolissa, Nikosiassa ja Larnakassa.

Muuta Kyproslaiset ovat erittäin lapsirakkaita ja tulevat mielellään juttelemaan lasten kanssa. He saattavat nostaa lapsen syliinsä ja vaikkapa moiskauttaa suukon poskelle. Kyproslaisille se on aivan luonnollista, vaikka kyse olisikin aivan ventovieraista lapsista.

Älä altista lastasi auringonsäteille, kun aurinko porottaa kuumimmin klo 12.00-17.00. Suojaa lapset aurinkovoiteella, jossa on korkeat suojakertoimet, ja huolehdi siitä, että heillä on myös uidessa t-paita päällä ja lippis päässä. Kostea ja iso kylpypyyhe saattaa auttaa unetonta ja levotonta lasta saamaan unen päästä kiinni, kun yöllä on lämmin.

Kyproslaiset lapset eivät ole yhtä allergisia kuin suomalaiset lapset. Gluteenittomia ruoka-aineita on vaikea löytää paikallisista kaupoista, sillä kyseistä sairautta ei täällä tunneta juuri nimeksikään.