Sosiaalinen vastuu

Olemme sitoutuneet työskentelemään aktiivisesti levittääksemme tietoisuutta epäkohdista, kuten työoloista, lapsityövoiman käytöstä sekä lapsiin kohdistuvasta prostituutiosta. Tavoitteemme on, että sosiaalinen vastuu toteutuu kaikessa toiminnassamme ja pyrimme saattamaan tiedon myös asiakkaillemme sekä yhteistyökumppaneillemme.

Ihmisoikeudet ja lasten oikeudet Teemme aktiivisesti työtä saadaksemme yhteistyökumppanimme noudattamaan YK:n ihmisoikeuksien julistusta sekä YK:n lapsen oikeuksien sopimusta. Tuomitsemme ankarasti edellä mainittujen määräysten rikkomisen. Työmme lapsiin kohdistuvaa prostituutiota vastaan käsittää muun muassa eettisiä sääntöjä, koulutusta ja tiedon jakamista henkilökunnallemme, vieraillemme ja yhteistyökumppaneillemme. Toiveemme on, että myös vieraamme ottavat etäisyyttä sellaisiin tilanteisiin ja tapahtumiin, joissa on syytä epäillä lapsen tai aikuisen joutuvan tekemään jotain vastoin omaa tahtoaan, tai jota muuten voidaan pitää asiaankuulumattomana kyseisen henkilön kohdalla.

Teemme yhteistyötä ECPAT-järjestön (aatteellinen lastenoikeusjärjestö lapsiin kohdistuvaa prostituutiota vastaan) sekä The Coden (matkanjärjestäjille suunnattu ohjeisto lapsiin kohdistuvaa prostituutiota vastaan) kanssa. Olemme allekirjoittaneet ECPAT:n käyttäytymisohjeistuksen, jota noudatetaan myös koko Nordic Leisure Travel Groupissa sekä kaikissa matkakohteissamme.

Käyttäytymisohjeisto koostuu kuudesta kohdasta:

• olemme laatineet ohjeet lapsiin kohdistuvaa prostituutiota vastaan

• tiedotamme/koulutamme henkilökuntaamme

• tiedotamme vieraitamme

• meillä on sopimuslauseke lapsiin kohdistuvaa prostituutiota vastaan kaikissa hotellisopimuksissamme

• tiedotamme paikallisia yhteistyökumppaneitamme

• raportoimme vuosittain The Codelle Lisätietoja ECPAT:n toiminnasta voit lukea sivuilta www.ecpat.net ja www.thecode.org

Kuinka voit matkailijana olla avuksi? Jos epäilet, että joku on tehnyt lapseen kohdistuvan seksuaalirikoksen ulkomailla, ole yhteydessä poliisiin. Ilmoituksesi voi auttaa estämään useammat väärinkäytökset. Voit kertoa vinkkisi poliisille kohteessa tai kotona Suomessa. Kohdehenkilökuntamme voi toki myös ottaa vastaan vinkkisi, joka toimitetaan edelleen asiaankuuluville tahoille.

Näin ilmoitat vinkin poliisille, jos epäilet lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä: Kun epäilet lapseen kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä, on tärkeää, että olet yhteydessä poliisiin niin pian kuin mahdollista. Tuoreet tiedot ovat helpompia käsitellä kuin tiedot, jotka saadaan vasta pitkän ajan päästä tapahtuneesta.

Anna niin yksityiskohtaisia tietoja kuin mahdollista:

• miksi epäilys on syntynyt

• paikka, jossa havainto on tehty (kaupunki, alue, hotelli jne.)

• tapahtuman ajankohta (päivämäärä ja kellonaika)

• epäilty (niin yksityiskohtaiset tiedot kuin mahdollista)

• kuka uhri on

• jos mahdollista, yritä ottaa kuva

• muut henkilöt, jotka ovat tehneet saman havainnon (todistajat) Vihjeen voi jättää nimettömänä, mutta on hyvä, jos poliisilla on mahdollisuus ottaa yhteyttä ilmoittajaan mahdollisia tarkentavia kysymyksiä varten.

Tukiprojekti Ruotsissa – Min Stora Dag

Joka vuosi tuhansia lapsia ja nuoria sairastuu Ruotsissa vaikeisiin sairauksiin. Min Stora Dag tarjoaa osalle näistä lapsista jotain ihanaa ja positiivista mistä unelmoida ja mihin keskittyä, kun päivät ovat pitkiä ja hoidot raskaita. Monet lapset toivovat matkaa perheensä kanssa. Sisaryhtiömme Ving on yhteistyössä Min Stora Dagin kanssa vienyt matkalle satoja perheitä, jotka ovat asuneet perhehotelleissamme ympäri maailman, lähinnä Sunwing Family Resorts -hotelleissamme. Ving on tehnyt kaikkensa, jotta lapset ja heidän perheensä saisivat niin mukavan kokemuksen kuin mahdollista. Joskus lapsilla on erityisiä toiveita, kuten että he pääsisivät uimaan delfiinien kanssa, käymään vesipuistossa tai tapaamaan maskottejamme Lolloa & Bernietä, mutta usein he odottavat eniten aurinkoa ja uimista.

Avustushankkeita kohteissamme

Me Tjäreborgilla olemme jo vuosien ajan tukeneet erilaisia hankkeita, joiden tarkoituksena on parantaa lasten tulevaisuutta, terveyttä, koulutusta ja hyvinvointia. Toimimme yhteistyössä sisaryhtiöidemme Vingin Ruotsissa ja Norjassa, Spiesin Tanskassa sekä lentoyhtiömme Sunclass Airlinesin kanssa. Sponsoroimalla näitä hankkeita haluamme tukea paikallista yhteisöä, ihmisiä ja ympäristöä matkakohteissamme. Kohteissa, joissa meillä on avustusprojekteja, vieraamme voivat auttaa esimerkiksi lahjoittamalla ylijääneen matkakassansa tai osallistumalla retkillemme, joista tietty prosentti myyntituloista menee avustushankkeisiin.