Bussi ja taksi

Kyproksen bussiverkosto kattaa hyvin sekä kaupungit että maaseudun, ja liput ovat edullisia. Kesäkaudella bussit liikennöivät puolen tunnin välein Ayia Napan, Paralimnin ja Protaraksen välillä. Yhdensuuntainen lippu maksaa 1,5 euron ja päivälippu maksaa 5 euroa. Täältä päin on myös hyvät yhteydet Larnakaan, jossa voit vaihtaa bussia ja jatkaa matkaasi edelleen Nikosiaan tai Limassoliin.

Ayia Napasta on myös suora bussiyhteys Nikosiaan useamman kerran päivässä. Liput ostetaan bussista. Bussiaikatauluja voit kysellä hotellin vastaanotosta.

Bussiasemat
Ayia Napan asema sijaitsee Luostarin torilla. Larnakan asema sijaitsee rantakadulla. Täältä lähtee bussi Larnaca Bayhin.

Taksi
Tarjolla on runsaasti takseja, mutta niiden taso vaihtelee kovasti. Moniin autoihin mahtuu jopa 7 matkustajaa. Usein taksin saa pysäytettyä suoraan kadulla kättä heilauttamalla. Noin 95 % autoissa on kiinteät hinnat. Hinta vaihtelee sen mukaan montako ihmistä on kyydissä. Yleensä 1-4 matkustajalle on oma hinta, mutta mikäli taksissa on useampia matkustajia, hintaan lisätään 2-3 euroa.

Turistialueilla taksin saanti voi olla hankalaa klo 16.30 - 20.00. Taksifirmoja on useita, kysy lisätietoja hotellistasi, mikäli haluat tilata taksin. Taksin tilaamisesta tulee 2-3 euron lisämaksu. Takseissa on hyvin harvoin lastenistuimia, joten ne täytyy myös tilata etukäteen. Lastenistuimet eivät tosin aina täytä samoja turvamääräyksiä kuin mihin olemme kotimaassa tottuneet.

Usein matkailijat vuokraavat itselleen taksin kuljettajan kera koko päiväksi. Siinä tapauksessa hinta kannattaa aina sopia etukäteen.
 
Suuntaa antavia hintaesimerkkejä taksimatkoista:
Ayia Napa - Protaras keskusta, noin 15-20 euroa

Ayia Napa/Protaras - lentokenttä, noin 50-60 euroa

Ayia Napa/Protaras - Larnakan keskusta, noin 50-60 euroa

Ayia Napa/Protaras – Limassol, noin 80-90 euroa

Ayia Napa/Protaras - Nikosia, noin 80 euroa

Larnaka - Limassol, noin 50 euroa

Klo 23.00 jälkeen hinnat ovat yleensä hieman kalliimmat.

Mopo ja moottoripyörä
Mopoja, moottoripyöriä ja vespoja on vuokrattavissa, mutta vuokraaminen on täysin omalla vastuulla. Onnettomuuksia tapahtuu paljon ja toisinaan ne ovat myös todella vakavia. Suuret nopeudet yhdistettynä vasemmanpuoleiseen liikenteeseen ovat useimmiten syynä onnettomuuksiin.

Mikäli kuitenkin haluat vuokrata kaksipyöräisen menopelin, tarkista että siinä on punaiset rekisterikilvet. Kypärän käyttö on pakollista ja poliisit myös valvovat, että sääntöjä noudatetaan. Huomioithan, että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne.