Nähtävyydet

Roomalainen amfiteatteri

Sijaitsee kalliolla korkealla merenpinnan yläpuolella Kourionissa ja sieltä avautuvat upeat näköalat. Täällä on kaivettu esille myös vanha kylpylärakennus, jonka lattia on ollut mosaiikkien peitossa. Avoinna arkisin klo 8-18. Kourion sijaitsee Limassolin länsipuolella - aja päätietä Paphokseen ja seuraa opasteita. Sisäänpääsy n. 2 euroa.

Cape Greco ja meriluolat

Cape Grecon luonnonsuojelualue on ehdottomasti vierailun arvoinen, sillä alueella on upeita vaellusreittejä ja fantastiset näköalat. Cape Grecon kallionkieleke sijaitsee Ayia Napan ja Fig Tree Bayn välillä, ja se on Kyproksen ja myös koko Euroopan kaakkoisin piste. Riippumatta siitä, oletko veneellä, kanootilla, pyörällä tai vaeltamassa, näkymät merelle ovat henkeä salpaavat. Täällä on myös kauniita rantoja sekä jännittäviä kallioluolia, nk. "Sea Caves". Luolat olivat tuhansia vuosia sitten merenpinnan alapuolella, mutta ovat vuosien kuluessa nousseet ja muodostuneet sellaisiksi, mitä voimme nähdä tänä päivänä.

Waterworld Ayia Napassa

Koko perheen hauska vierailukohde on Ayia Napassa sijaitseva Waterworld-vesipuisto. Vesipuiston teemana on antiikin ajan Kreikka. Puistossa on yli 30 erilaista laitetta ja useita ravintoloita, joten tarjolla on jokaiselle jotakin. Voit vaikka maata koko päivän varjossa ja lukea kirjaa, kokeilla jotakin monista vesiliukumäistä, pulahtaa uima-altaaseen tai rentoudu virkistävässä aaltoaltaassa.

Ayia Napan veistospuisto

Ayia Napan laitamilla sijaitseva kaunis puisto, jossa on satoja veistoksia merelle päin sijaitsevassa rinteessä. Joka vuosi kuvanveistäjiä ympäri maailmaa tulee tänne luomaan uusia mestariteoksia, jotka sitten sijoitetaan puistoon.

Ayia Napan kaktuspuisto

Sijaitsee veistospuiston vieressä, joten voit kätevästi yhdistää nämä kaksi retkikohdetta. Täällä voit nähdä erilaisia kaktuksia, jotka kukkivat ympäri vuoden, ja samalla voit nauttia kauniista näkymästä.

Profeetta Elian kirkko

Protaraksen pääkadun yläpuolella näkyvällä kukkulalla on pieni kappeli, josta on upeat näköalat koko alueelle.

Thalassa-museo

Tässä Ayia Napan museossa pääosassa on meri. Museossa esitellään meren merkitystä ja sitä, kuinka paljon meri on merkinnyt Kyprokselle koko sen historian ajan, ja kuinka tärkeä meri on vielä nykyäänkin.

Love Bridge -silta Ayia Napassa

Tämä luonnonkivisilta on yksi Kyproksen romanttisimmista paikoista. Silta on 100 % luonnon muovaama, ja sillan toinen pää painuu kristallinsiniseen veteen. Silta on todella uskomaton näky. Sanotaan, että kun suutelet jokakuta keskellä siltaa, toiveesi toteutuu. Tästä syystä Love Bridge on suosittu retkikohde vastarakastuneiden ja häämatkalaisten keskuudessa.

Adoniksen kylpypaikka Pafoksessa

Adoniksen kylpypaikka sijaitsee lyhyen matkan päässä Pafoksesta pohjoiseen päin. Täällä on luonnon muovaama laguuni ja vesiputous, jossa voi uida. Alueella on myös joitakin patsaita, jotka ovat saaneet muotonsa kreikkalaisesta mytologiasta. Suosittelemme, että tulet tänne aikaisin aamulla ruuhkien välttämiseksi, jotta voit nauttia kauniista ympäristöstä kaikessa rauhassa.

Edro III -hylky Pafoksessa

Edro III -laiva haaksirikkoutui 2011. Alus oli matkalla Limassolista Rodokselle, mutta se joutui myrskyyn ja sen seurauksena upposi. Ison-Britannian armeija pelasti helikoptereilla koko miehistön. Nykyään tyhjä hylky kiinnostaa monia ja aluksesta on mahdollista ottaa hienoja kuvia. Alukseen ei kuitenkaan saa nousta sisälle

Ayia Panayia

Ayia Napan luostari sijaitsee kylän huvielämän keskipisteessä, mutta nykyään se ei kuitenkaan ole enää toiminnassa. Avoinna päivisin. Alueella on myös pieni kirkko.

Yhdeksän kirkkoa

Troodoksen alueella on useita hienoja kirkkoja, joista yhdeksän on mukana Unescon maailmanperintölistalla, niissä olevien upeiden freskojen ja ikonien ansiosta. Mikäli kirkko on suljettu, kun tulet paikalle, voit koputtaa naapuritalon oveen ja pyytää, että he päästävät sinut sisälle. Käydessäsi kirkossa tapana on antaa pieni rahalahjoitus, ja sopiva summa on 2-4 euroa.

Yhdeksän bysanttilaista kirkkoa:

St Nicholas, Podito ja Michallis, jotka kaikki sijaitsevat Tsolealaaksossa.

St Michallis - Pedoullaksessa.

Panayia Agara - Lagoreyassa.

Asino - Kakopetrian kylän länsipuolella.

Mavromatis - Chrisopoulissa.

Johannes lampadisti - Kalo Panayiotissa.

Panayia Maria - Platreksen alapuolella.

Kykko-luostari

Tunnettu kreikkalaisortodoksinen munkkiluostari. Se on kuitenkin valitettavasti tuhoutunut monta kertaa tulipaloissa, ja nykyään jäljellä olevat rakennukset ovat 1800-luvulta. Avoinna päivittäin klo 8-18, ja luostarissa on myös mahdollista yöpyä. Peitä olkapäät ja polvet mennessäsi sisälle luostariin. Kykko-luostarilta johtaa pieni polku ylös Tronille, jonne arkkipiispa ja valtionpäämies Makarious on haudattu.

Lazarus-kirkko

Raamatun mukaan Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista. Hän saapui myöhemmin Kyprokselle, jossa hänestä tuli saaren ensimmäinen arkkipiispa. Hänen hautansa päälle rakennettiin 800-luvulla Lazarus-kirkko. Voit myös käydä sisällä kirkossa ja näet sarkofagin, jossa hänen ruumiinsa sanotaan olevan. Larnakan Vanhassakaupungissa on nähtävillä myös turkkilaisen linnoituksen jäänteet.

Dionysos-villa

Antiikinaikainen asuinrakennus, joka kaivettiin esille 1962. Upeissa lattiamosaiikeissa on kuvattu kreikkalaisen mytologian tapahtumia. Mosaiikkilattian ylle on rakennettu seinät, jotta voit nähdä miltä eri huoneet näyttivät. Kauniit näköalat. Sijaitsee kivenheiton päässä Paphoksen linnalta ja satamasta. Avoinna arkisin klo 8-18. Sisäänpääsy n. 2 euroa.

Kylät

Lania 

Laniaa kutsutaan taiteilijakyläksi, sillä sinne on asettunut asumaan useita taitelijoita. Keväisin kylä puhkeaa loisteliaaseen kukintaan. Täältä voit ostaa käsitöitä, keramiikkaa ja taidetta. Kylän keskellä olevassa pikku liikkeessä myydään käsinpuhallettua lasia. Laniaan pääsee kätevimmin Limassolista. Voit pysäköidä autosi kylän laidalle ja tutustua sen jälkeen ympäristöön jalkaisin.

Platres

Nikosialaisten oma lomakohde, jolla on hieman "hienompi" leima kalliine huviloineen. Myös Kyproksen presidentillä on kesähuvila tällä suunnalla. Kylässä on myös kalanviljelylaitos. Tänne pääset helpoimmin Limassolin suunnalta.

Omodhos

Erittäin vanha ja perinteinen kylä sijaitsee alueella, joka on kuuluisa viiniviljelmistään. Täällä on myös useita pieniä viinitehtaita, joista voit ostaa paikallisia viinituotteita.. 

Agros

Agros on tunnettu ruusutuotteistaan. Ruusuja viljellään kylää ympäröivillä pelloilla ja pienessä perheomistuksessa olevassa tehtaassa esitellään erilaisten ruusutuotteiden valmistusta; esim. ruusulikööriä, kasvovettä ja ruusuöljyä. Kaikkia näitä tuotteita voit myös ostaa tehtaanmyymälästä. Pullo tislattua ruusuöljyä maksaa n. 3 euroa ja se on myös mukava tuliainen kotiin.

Pedholas

Kerrotaan, että kylän kirkossa säilytetään palaa Jeesuksen rististä.

Kakopetria

Kakopetria on tunnettu lomakylä, jossa on myös paikallisasutusta kauniin luonnon keskellä. Tänne pääset helpoimmin Nikosiasta.

Figardou

Kylä muistuttaa museota vanhoine, hyvin säilyneine taloineen. Kylässä on nykyään vain viisi asukasta. Kätevimmin pääset tänne Nikosian suunnalta.

Punaiset kylät

Ayia Napan ja Protaraksen ympäristössä on useita kyliä, jonne pääsee polkupyörällä tai paikallisbussilla. Kyliä kutsutaan usein punaisiksi kyliksi alueen punaisen maaperän mukaan. Kylät eivät ole mitenkään ihmeellisiä, mutta niissä pääsee tutustumaan kyproslaiseen arkielämään.