Ruoka ja juoma

Kyproksella on erityyppisiä ravintoloita ja edustettuna on keittiöitä eri puolilta maailmaa. Kyproslainen ruoka muistuttaa hyvin paljon kreikkalaista, mutta toisaalta niissä on myös eroja. Täällä ruoka maustetaan usein mintulla, joten kyproslainen tsatsiki ei maistu samalta kuin Kreikassa. Tyypillinen paikallinen ruoka on halloumijuusto, joka grillataan tai paistetaan öljyssä ja tarjoillaan usein alkuruokana. Paikalliset syövät sen usein pitaleivän ja salaatin kera, ja lisäksi on lountzaa, maultaan kassleria muistuttavaa sianlihaa. 

Kokeile myös maukkaita meze-annoksia, erilaisia pikkualkupaloja. Valitse aluksi salaattia sekä taramosalaattia (mätiä, johon on sekoitettu majoneesia) tai tsatsikia. Sen jälkeen voit valita lihaa, kalaa tai meze-lajitelman. Yleensä meze-lajitelmaan sisältyy kaikkea mahdollista erilaisista salaateista mustekalaan ja grillattuihin kyljyksiin. Yleensä ruoat tarjoillaan eri lautasilta, joista jokainen voi valita omalle lautaselleen haluamansa. Näin jokainen voi maistella kaikkia tarjolla olevia eri ruokalajeja.

Kyproslainen pikaruoka on kebab, ja niitä on tarjolla eri laatuja. Kyproslaisessa kebabissa on hiilillä grillattuja sianlihan paloja, jotka tarjoillaan valkokaalisalaatin, tomaatin, sipulin, kurkun ja persiljan kera. Kebab voidaan myös tarjoilla siten, että siinä on sekä sianlihaa että tietyntyyppisiä lihapullia. Viime vuosien aikana myös dönerkebabit ovat rantautuneet Kyprokselle. Ne muistuttavat Suomessa myytäviä kebabeja, joihin tulee puristettua sianlihaa tai kanaa, joka grillataan ensin ja sitten leikataan ohuiksi siivuiksi ja tarjoillaan salaatin ja tsatsikin kanssa. Pikaruokapaikkoja on kaikkialla saarella ja niissä käydään syömässä sekä lounas- että illallisaikaan.

Kyproslaiset syövät yleensä lounaan klo 13.00 paikkeilla, jolloin kaikki kaupat, koulut ja toimistot suljetaan siestan ajaksi. Illallinen syödään useimmiten klo 21.00 aikoihin. Ravintolassa syöminen on hieman edullisempaa kuin Suomessa. Meze maksaa 20 eurosta ylöspäin. Yksinkertaiset alkupalat noin 4-6 euroa, lämpimät ruoat noin 10-20 euroa, jälkiruuat 4-6 euroa. Virvoitusjuomat ja jäävesi maksavat suunnilleen saman verran kuin kotimaassa. Tuontiviinit ja oluet ovat huomattavasti kalliimpia kuin paikalliset vastaavat tuotteet. Kyproksella valmistetaan useita viinilaatuja, joista tunnetuin on Commandaria, rusinalta maistuva jälkiruokaviini.